Uitnodiging bijeenkomst Kunst en Sterrenkunde dinsdag 15 oktober om 19.30 uur in Galerie in de Molen


Beste buitengewone leden, gewone leden en vrienden van Kunstgroep Wassenaar,

In ons project Verbeeldingskracht in Kunst & Wetenschap proberen wij een uitwisseling van gedachten op gang te krijgen tussen kunstenaar, wetenschapper, en voorts iedereen die een bijdrage kan leveren aan zo’n gesprek.
We herinneren ons allemaal nog goed die spannende bijeenkomst met Peter Sterk, pathofysioloog , UvA., die vorig jaar een boeiend inzicht gaf in de plaats van verwondering in de wetenschap en kunstenaars wist te inspireren in hun werk. Natuurkundige en filosoof Jan van Gils hielp ons verder op weg in ons gedachten proces.

We gaan ons project nu vervolgen en zijn blij dat sterrenkundige Jelle Ritzerveld, adept van professor Vincent Icke, bereid is om de relatie die hij legt tussen verbeeldingskracht en schoonheid in zijn studiegebied toe te lichten

Wij nodigen jullie allen graag uit aanwezig te zijn dinsdag 15 oktober om 19.30 uur in Galerie in de Molen.
Een korte beschrijving van zijn achtergrond en plan voor deze avond vinden jullie bijgevoegd.
Ik kijk uit naar een ontspannen zoektocht, samen met jullie allemaal .

Met vriendelijke groet,
Paul van Schaik
voorzitter

Jelle Ritzerveld (1981) studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit Leiden, en promoveerde vervolgens in de theoretische astrofysica aan dezelfde universiteit. Samen met zijn professor, Vincent Icke, ontwikkelden ze een nieuwe methode om de reis van het eerste licht door het vroege heelal te begrijpen. Na zijn promotie in 2007 maakte Jelle een carrière switch – hij stapte over naar de financiële wereld en werkte sindsdien bij verscheidene banken, vermogensbeheerders en verzekeraars. Op dit moment is hij Chief Risk Officer Holdings bij Aegon. Contact met de wetenschappelijke wereld is hij echter nooit verloren. Jelle woont in Wassenaar, samen met zijn vrouw en drie kinderen.

In zijn vakgebied, de theoretische sterrenkunde, probeert men de misschien wel grootste vragen die er zijn te tackelen: hoe is het heelal ontstaan, en – hoe werkt deze nu precies, en hoe ziet het heelal erin de toekomst uit? Het heelal is het grootste dat er is, maar het is ooit helemaal aan het begin ook onvoorstelbaar klein geweest. Om deze twee uitersten aan elkaar te binden, dient een sterrenkundige derhalve ook kennis op te doen van zowel de grootste (sterren, sterrenstelsels, etc.) als de kleinste (moleculen, atomen, etc.) schalen die er zijn. Beide uitersten van het spectrum zijn dusdanig anders dan waar wij mensen in ons normale leven aan zijn gewend dat de belangrijkste uitdaging van onderzoek kunnen doen in dit veld ook is om te leren nadenken over deze abstracte onderwerpen. Er zijn gewoonweg meerdere jaren oefenen nodig om de verbeeldingskracht te kweken die nodig is om deze werelden te kunnen zien en ze te kunnen verbinden. En in die werelden ligt zeker ook een schoonheid verborgen – eentje die hij in zijn voordracht graag wil delen.

Niet nodig om van tevoren te lezen, maar ter achtergrond zie bijgaand mijn bijdrage aan de Betacanon uit 2007:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-oe...

                            


Uitnodiging bijeenkomst Kunst en Sterrenkunde dinsdag 15 oktober om 19.30 uur in Galerie in de Molen - Afbeelding 0